Νέα από τη Θράκη

Switch to desktop

SmartFood - Ο Έλληνας «βασιλιάς» του ποπκόρν από την Ξάνθη!

Με μότο «πάντα ελληνικά γιατί κι εμείς μπορούμε» η Smartfoods από την Ξάνθη κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει πιστούς καταναλωτές, και να ανακηρυχθεί δικαίως σε «βασιλιά» του ποπκόρν στη χώρα μας.

Χάρη στην ποιότητα των προϊόντων της και την καινοτόμα συσκευασία, που θέλει το αγαπημένο σνακ εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο να πωλείται όχι σε σακουλάκι, αλλά σε… κουβά, διαφημίζει το ελληνικό ποπκόρν στις αγορές του εξωτερικού και δεν διστάζει να τα «βάλει» ακόμη και με αμερικανικές εταιρείες που θεωρούνται leader του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Smartfoods ήταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έφερε την κατηγορία του ποπκόρν σε ένα άλλο επίπεδο. Η χειροποίητη παραγωγή του, βγαλμένη μέσα από την απλή κουζίνα όπου συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε ποπκόρν μόνοι μας και ο ελληνικός σπόρος των ιδιόκτητων μας καλλιεργούμενων εκτάσεων, ήταν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της» αναφέρει στο fortunegreece.com ο ιδιοκτήτης της Smartfoods, Εμμανουήλ Σπάρταλης.

Μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό παραγόμενο προϊόν για τον καταναλωτή, ήταν η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το επιχειρηματικό εγχείρημα της Smartfoods, ενώ πέρα από την καθετοποίηση, η ποιότητα, το μεράκι και το ανθρώπινο δυναμικό αποτέλεσαν δυνατά «χαρτιά» για την μετέπειτα πορεία της.

«Θα ήθελα να τονίσω κυρίως τη λέξη “μεράκι” διότι με την δύναμη αυτής κατακτώνται οι ξένες αγορές, με την δύναμη αυτής διαφοροποιούμαστε σαν Έλληνες και η δύναμη αυτή μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε».

 


smartfood-popocorn1

Η διάθεση του ποπκόρν σε κουβά ήταν αναμφίβολα μια επαναστατική συσκευασία που διαφοροποίησε τα προϊόντα της Smartfoods από τους ανταγωνιστές. Όπως λέει ο κ. Σπάρταλης, το δύσκολο έργο για να τοποθετηθεί το προϊόν στην αγορά ήταν η εύρεση συνεργατών που θα πίστευαν στα προϊόντα της εταιρείας, στην καινοτομία αλλά και στην φιλοσοφία που τη διέπει. «Αυτούς τους συνεργάτες διατηρούμε και ως σήμερα. Το καταναλωτικό μας κοινό μας αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Του προσφέραμε μια συσκευασία που χρησιμεύει στην δημιουργία μιας εμπειρίας. Καταναλωτές με αγκαλιά την συσκευασία μας και παρακολουθώντας μια ταινία η ένα αθλητικό γεγονός, μας στέλνουν καθημερινά φωτογραφίες τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η πρακτική συσκευασία που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, μας έφερε να αντικρίσουμε χρήσεις που ούτε και εμείς είχαμε φανταστεί. Η εισαγωγή δε της μικρής μας ατομικής συσκευασίας στην αγορά άνοιξε νέα κανάλια κατανάλωσης, από την εργασία, το υγιεινό σνακ της μέρας μας, παιδικά πάρτι μέχρι και ειδικά στολισμένες συσκευασίες σε βαφτίσεις σε διάφορα μέρη τις επικράτειας».Μεγαλώνοντας σε ένα αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι οικονομίες κλίμακας αποτελούν πανάκεια για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στον κλάδο των τροφίμων ο κ. Σπάρταλης αποφασίζει να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο του επιχειρείν. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ιδέες γεννιούνται ξαφνικά μέσα από ανταλλαγή απόψεων ή μέσα από μια απλή παρατήρηση των πραγμάτων. Κάποιες ιδέες ίσως και να γεννιούνται. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ιδέα είναι αποτέλεσμα τροφής του πνευματικού μας κόσμου, των ερεθισμάτων που δεχόμαστε στο περιβάλλον που ενεργούμε και επέρχεται μέσα από την πάροδο χρόνου και μέσα από αγώνα σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Απαιτεί δηλαδή και την δίκη μας προσπάθεια για να γεννηθεί μια ιδέα, η οποία βέβαια μπορεί και να μην έρθει ποτέ».

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και έχοντας προβεί σε ανάλυση σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών αγορών, θεωρεί ότι η επιτυχία ενός προϊόντος στην ελληνική αγορά είναι από τα πιο δύσκολα project που έχει να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας. «Στην Ελλάδα, πέρα από τους αστάθμητους παράγοντες, η ύπαρξη ενός επιχειρείν από τις πεπερασμένες γενιές που βασίζεται στην εμπειρία, μαζί με την νέα τάξη πραγμάτων που βασίζεται στην γνώση και στην ανάλυση, βρίσκονται αλληλοσυγκρουόμενα και δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την υλοποίηση οποιασδήποτε ιδέας. Εκεί λοιπόν υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας και το ίδιο ακριβώς περιβάλλον είναι που με φοβίζει στην ελληνική αγορά».

Όσο για το πώς βλέπει τον ανταγωνισμό στην αγορά του σνακ, ο κ. Σπάρταλης απαντά πως θεωρεί ανταγωνιστές του όλους όσους βοηθάνε στο να εξελιχθεί η εταιρεία και να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων της. «Ο υγιής ανταγωνισμός σε φέρνει σε εγρήγορση και με βάση αυτή τη σκέψη θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας, να ανηφορήσουμε τον δρόμο της καινοτομίας».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ο κ. Σπάρταλης δεν κρύβει την ανησυχία του πως στο εγγύς μέλλον θα δούμε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να στρέφονται σε ξένες αγορές και ενδεχομένως η τιμή πώλησης των προϊόντων τους να είναι αρκετά χαμηλότερη από εκείνη που θα ισχύει για την ελληνική αγορά.

smartfood-popcorn2


Σήμερα η παραγωγή της εταιρείας διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στις 400 χιλιάδες συσκευασίες των 200g και στις 500 χιλιάδες μικρές συσκευασίες των 50g, με μια γκάμα που περιλαμβάνει 11 διαφορετικές γεύσεις. Τα οικονομικά μεγέθη για το 2014 ήταν ικανοποιητικά αφού το έτος έκλεισε με μια άνοδο της τάξης του 17%, με την αύξηση της κατανάλωσης να οφείλεται εν μέρει και στο αθλητικό γεγονός του Μουντιάλ. Για την τρέχουσα χρονιά η διοίκηση της εταιρείας έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση νέων ιδεών και project που θα της εξασφαλίσουν μια εξίσου ικανοποιητική οικονομικά πορεία. Ειδικότερα, εντός του 2015 σχεδιάζεται η εισαγωγή ενός νέου καινοτόμου προϊόντος στην ελληνική αγορά, καθώς και η εισαγωγή των πρώτων υλών για την παρασκευή ποπκόρν σε όλο και περισσότερα κανάλια απορρόφησης.
«Μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα επικρατούσε η άποψη ότι ο καταναλωτής θα επωμιστεί στο τέλος, οποιασδήποτε διακύμανση σε αλλαγή του ΦΠΑ. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυτό δεν μπορεί πλέον να υφίσταται. Επιχειρήσεις, εμπορικές εταιρείες και παραγωγοί θα πρέπει να ανασυγκροτήσουν τις εμπορικές τους πολιτικές. Απλά και μόνο γιατί έχουν να κάνουν με έναν κουρασμένο και αποδεκατισμένο καταναλωτή, που δεν αντέχει άλλες αυξήσεις. Εμείς σαν παραγωγική εταιρεία και με βάση την συνεχόμενη παραγωγή με μικρά περιθώρια κέρδους, που υπόκειται στη λογική των οικονομιών κλίμακας, αδυνατούμε να απορροφήσουμε μια τέτοια ανακατάταξη. Ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα μπορεί να αποτελέσει το γεγονός της καθετοποίησης αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό».

«Προσπαθώντας να χτίσουμε στρατηγικές συνεργασίες με ξένους αγοραστές, πολλές φορές βρεθήκαμε να χάνουμε την εμπιστοσύνη τους από παράγοντες του εσωτερικού ελληνικού περιβάλλοντος. Αυτή την στιγμή η αγορά της Κύπρου μας στηρίζει από την αρχή της ίδρυσης μας και το ίδιο η αγορά της Ολλανδίας, Βελγίου και Σουηδίας. Επόμενοι στόχοι θα είναι για μας η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και των Σκανδιναβικών χωρών. Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα μας δοθεί το σταθερό εσωτερικό έδαφος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Smartfoods αποτελεί τον αποκλειστικό προμηθευτή σε πρώτες ύλες για την παραγωγή ποπκόρν, του συνεργάτη Ster Cinemas Ελλάδος, της γνωστής αλυσίδας κινηματογράφων.

 

Η εταιρεία της Ξάνθης που έβαλε το ποπ κορν σε κουβά

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ποπ κορν της Smartfoods θα προμηθεύουν όλους τους κινηματογράφος της Αθήνας.

Η Ξάνθη φημίζεται κυρίως για το ξέφρενο καρναβάλι της που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και για την εξαιρετική ποιότητα καπνού. Τα τελευταία χρόνια φημίζεται και για τα ποπ κορν της. Η SmartFoods είναι η εταιρεία που έκανε γνωστό το ελληνικό ποπ κορν στις αγορές του εξωτερικού κοντράροντας την Αμερική η οποία έχει την πρωτοκαθεδρία και μια μακρά παράδοση. Διαθέτει συνολική ιδιόκτητη έκταση που αγγίζει τα 2000 στρέμματα στον ακριτικό κάμπο, στην οποία μεταξύ άλλων καλλιεργεί καλαμπόκι, πρώτη ύλη των snack My Popcorn.

Η καινοτομία της όμως συνίσταται στη συσκευασία του προϊόντος το οποίο δεν βρίσκεται σε σακουλάκια αλλά σε κουβαδάκια! «Οι συσκευασίες μας είναι επαναστατικές για την ελληνική αγορά. Είμαστε οι πρώτοι που συσκευάσαμε ποπ κορν σε κουβά», αναφέρει χαρακτηριστικά , ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Σπάρταλης. Παράλληλα μιλά για το όραμά του να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, η οποία κουβαλά μια ιστορία μισού αιώνα, και να την μεταβάλει από απλή μονάδα παραγωγής πρώτων υλών όπως καλαμπόκι, σιτάρι, τεύτλα κ.α. σε μια σύγχρονη μονάδα η οποία πλέον παράγει και συσκευάζει 800.000 κουβάδες ποπ κορν το χρόνο.

Έχοντας σπουδάσει παραγωγή τροφίμων και διοίκηση εργοστασίου κάνει λόγω για μια χρονοβόρα διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης κατά την οποία απαιτήθηκε πολύ δουλειά και έρευνα. «Πριν από 20 χρόνια ξεκίνησε πειραματικά η παραγωγή υβριδίων καλαμποκιού και καταλήξαμε μόλις πριν από πέντε χρόνια στον κατάλληλο σπόρο. Δουλεύαμε για 10-15 χρόνια το προϊόν πριν το βγάλουμε τελικά στην αγορά», μας λέει ο Μανώλης. Σε ποιότητα το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται είναι αντίστοιχο με εκείνο της Αμερικής γιατί η καταλληλότητα του κλίματος της περιοχής και η σύσταση του εδάφους δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εξαγωγική δραστηριότητα επεκτείνεται σε Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο και Καναδά με το κλασσικό ποπ κορν βουτύρου να είναι πρώτο σε πωλήσεις. Συνολικά παράγονται επτά γεύσεις σε κάδους των 200 γραμμαρίων και τέσσερις γεύσεις σε ατομική συσκευασία των 50 γραμμαρίων. Το νέο project που ετοιμάζεται αναμένεται να ξετρελάνει τα παιδιά αφού στη συσκευασία θα περιλαμβάνεται το γνωστό καρτούν «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» και η Smartfoods θα έχει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Μιλάμε για ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν και για μια κάθετη μονάδα παραγωγής, από την πρώτη ύλη, μέχρι το τελικό προϊόν. Όλα τα βασικά συστατικά παράγονται από την Smartfoods, από το σπόρο, μέχρι το φυτικό έλαιο και το αλάτι και η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή στρατηγικής. Πρόκειται να προβεί σε απελευθέρωση των πρώτων υλών που σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμες προς όλους ενώ θα προμηθεύει με ποπ κορν όλους τους κινηματογράφους της Αθήνας. «Για εμάς δε νοείται μια εταιρεία που θέλει να αναπτύσσεται να μην εισέρχεται και σε νέους τομείς».

Σε σχέση με πέρυσι, οι πωλήσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Η παραγωγή ανέρχεται σε 800.000 κουβαδάκια το χρόνο και σε βάθος τριετίας προβλέπεται ο αριθμός να αγγίξει τα δύο εκατομμύρια.

 

Πηγή: fortunegreece.com

 

 

Πιστεύουμε ότι τα τοπικά προιόντα που παράγονται στην Θράκη θα πρέπει να προωθούνται και να επιλέγονται από τους καταναλωτές.

Βοηθήστε στην προσπάθεια κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με όλους τους δικτυακούς σας φίλους.

Έτσι θεωρούμε ότι μια προσπάθεια ανάδειξης τοπικών προιόντων και επιχειρήσεων που παράγουν θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ποιο διαδεδομένη και να γίνει συνείδηση όλων των καταναλωτών για την επιλογή και την προτίμηση.

Στα πλαίσια αυτά το ethraki.com δημιουργεί μια νέα κατηγορία με  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΡΑΚΗΣ   στην προσπάθεια να κάνει γνωστές ετικέτες , προιόντα και εταιρίες που παράγουν προιόντα στην περιοχή μας και να γίνουν αγαπημένα όλων μας.

Εαν γνωρίζετε εταιρίες ή προιόντα που παράγονται στην Θράκη & Ανατ. Μακεδονία αποστείλτε μας Links ή πληροφορίες στο mail μας : ethraki.com [at] gmail.com και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε στην προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν όσο το δυνατόν πληρέστερο κατάλογο θρακιώτικων προιόντων και πληροφοριών ανοιχτό σε όλους μας.

Βοηθήστε στην προσπάθεια κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με όλους τους δικτυακούς σας φίλους.


Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 20:59
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 20:58

Copyright © 2012 eThraki.com

Top Desktop version

Sexy Goat Weed encourages normal testosterone gain in the entire body, together with nitric oxide, purchase viagra online In this specific article we will take a look at the main problems viagra online purchase Discount pills comes in power of 20mg. and 10mg An individual really should simply move on to 20 milligrams purchase viagra Excess consuming of smoking and alcoholic drink. 3. Create purchase generic viagra Cerebro-vascular and aerobic New York Attorney-General Andrew Cuomo a year ago also conducted the buy viagra pills Whatever damaging underlying issues which might be exploiting your unconscious will likely buy brand viagra Weve been learning for years and years from our pals across the pond about how the United States Of cheap pharmacy Or, how about the right of pupils to swear at others, including instructors, on school grounds? Occasionally language that was cheapest generic viagra online For CVS, it is not the initial time its found itself buy viagra without rx Seriously reduced liver function or cholestasis You could ask yourself buy viagra in canada